İPEKYOLU ŞEHİR PORTALI

  • 32.9355
  • 35.7482
  • 42.3063
Ayaş’ta Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler
Ayaş’ta Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Ayaş’ta Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Ankara’nın kaplıcaları ve içmeleri ile ünlü ilçesi Ayaş; sokaklarını süsleyen tarihi ve geleneksel Osmanlı evleri, doğal güzellikleri, tarihi camileri, göleti, doğası, piknik alanları, Ayaş’ın ünlü dut ve yöresel lezzetlerini satın alabileceğiniz pazarı ve doğa ile baş başa olabileceğiniz köyleri ile gezilecek ve keşfedilecek yerler ile doludur.


Şehir merkezine 60 km uzaklıkta bulunan Ayaş ilçesi, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından daha çok kaplıcaları ve termal tesisleri için tercih edilse de, keyifli bir günübirlik gezi ya da hafta sonu kaçamağı için de ziyaret edilebilir.


Yeşil Karadere Bağları, küçük bir nehrin kenarında doğa yürüyüşleri ve piknik yapmak için tercih edilebilir. Ayaş festivallerinin gerçekleştirildiği bölgede yer alan Kirazdibi Göleti de yine doğa ile baş başa olmak ve muhteşem manzaralara tanıklık etmek için ziyaret edilebilir.


Ayaş ziyaretinde mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında ayrıca; ilçenin sokaklarını süsleyen tarihi Ayaş konakları, Ayaş Açık Termal Yüzme Havuzu ve çevre köylerden gelen yöresel ürünlerin sergilendiği Ayaş Yöresel Ürünler Pazarı da yer almaktadır.


Yeşil Karadere Bağları

Ayaş ilçe merkezinde Hacımemi Mahallesi mevkiinde yer alan Yeşil Karadere Bağları, ilçeye yapılacak bir ziyarette mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biridir.


Ayaş’ın turistik ve simgesel noktalarından biri olan Yeşil Karadere Bağları, dut yemek ve gizli kalmış bir bahçede keyifli bir gün geçirmek için ziyaret edilebilir. Doğa yürüyüşleri için de sıklıkla ziyaret edilen bölge, özellikle dut ağaçları ile ünlüdür.


Küçük bir derenin kıyısında yer alan bu bağlar, özellikle güzel havalarda ve hafta sonları aileler tarafından ziyaret edilmektedir. Yeşil Karadere Bağları, doğa ile baş başa olmak ve piknik yapmak için de tercih edilebilir.


Yeşil Karadere Bağları, haftanın her günü ve günün her saati ziyarete açıktır.


Kirazdibi Göleti


Ayaş’ta Şeyhmuhittin Mahallesi’nde yer alan Kirazdibi Göleti, ilçe merkezine 4-5 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım, Emine Tevfika Ayaşlı Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 548 ve 560-1 no’lu otobüs hatları kullanılabilir.


Sunduğu muhteşem manzaraları ve yemyeşil atmosferi ile oldukça etkileyici bir görünüme sahip olan Kirazdibi Göleti, her yıl gelenekselleşen Ayaş festivallerinde daha kalabalık olmaktadır. Çevrede Cuma günleri kurulan yöresel ürünler pazarı, hafta sonları buraya gelen ziyaretçilerin sayısını arttırmaktadır.


Kirazdibi Göleti, doğa ile baş başa olmak, doğa yürüyüşleri yapmak, piknik yapmak ve doğa içinde kamp yapmak için de tercih edilebilir. Gölet, güzel havalarda özellikle piknik yapmak isteyen başkentliler nedeniyle daha kalabalık olabilmektedir.


Kirazdibi Göleti, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.


Ayaş Tarihi Konakları


Ayaş’ın sokaklarında gezerken gözünüze çarpacak ilk şeylerden biri tarihi konaklarıdır. Geleneksel Türk evleri anlayışını yansıtan mimari özellikleri ile tarihi Ayaş konakları, genellikle iki katlı ahşap ve taş yapılardır. Nostaljik bir gezi yapabileceğiniz bu tarihi konaklar oldukça etkileyicidir.


Alt katında ahır ve kiler gibi alanlar ve üst katında salon ve balkon gibi alanlar bulunan bu iki katlı tarihi Ayaş evleri, genel olarak beyaz renkli dış cephelere ve ahşap kafesli pencerelere sahiptir. Tarihi Ayaş konaklarının olduğu Ayaş sokaklarında yürürken, bol bol fotoğraf çekmek de yapılması gerekenler arasındadır.


Ayaş Açık Termal Yüzme Havuzu


Ayaş’ta Hacımemi mevkiinde bulunan Ayaş Açık Termal Yüzme Havuzu, ilçe merkezine 3 km uzaklıktadır. Ulaşım, D140 üzerinden sağlanmaktadır ve ortalama 5-6 dakika sürmektedir. Toplu taşıma ile ulaşım sağlamak için 560-1 no’lu otobüs hattı kullanılabilir.


Termal ve şifalı suları ile ünlü bu Ankara ilçesine gelindiğinde, yapılması gereken şeylerin başında termal havuz ve kaplıcalara girmektir. Cilt hastalıkları, sindirim, mide, bağırsak hastalıkları, romatizma gibi hastalıkların tedavisinde tercih edilen Ayaş Açık Termal Yüzme Havuzu, ayrıca seyahat amaçlı ilçeye gelenler tarafından da ziyaret edilmektedir.


Ayaş Termal Yüzme Havuzu’na giriş 6-12 yaş arası ortalama 50₺ ve 12 yaş üzeri için 100₺’dir.


Kaplıcalarıyla ünlü Ayaş'ta konaklama seçeneklerine Ayaş Nerede Kalınır? sayfamızdan ulaşabilirsiniz.


Ayaş Pazarı


Ayaş’ta Hacımemi Mahallesi’nde yer alan Yöresel Ürünler Pazarı, ilçe merkezine 5 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım, Emine Tevfika Ayaşlı Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 560-1 no’lu otobüs hattı kullanılabilir.


Cuma günleri kurulan Ayaş Yöresel Ürünleri Pazarı; yöre mutfağının öne çıkan lezzetleri olan Ayaş kapaması, sarma, bazlama ve gözleme gibi yemekleri deneyimlemek, dut dibi siyer, domates, doğal yumurta, köy peyniri gibi doğal ürünler satın almak isteyen ziyaretçilerine çok çeşitli alternatifler sunmaktadır. Dut ile ünlü olan ve hatta her yıl gelenekselleşen bir dut festivali de düzenlenen Ayaş’ta kurulan bu pazara giderseniz, dut ve dut pekmezi satın almayı ihmal etmemelisiniz.