İPEKYOLU ŞEHİR PORTALI

  • 32.9355
  • 35.7482
  • 42.3063
Nallıhan’da Ne Yenir?
Nallıhan’da Ne Yenir?

Nallıhan’da Ne Yenir?

Meşhur Nallıhan Yemekleri: Tatmadan Dönmeyin!

Ankara’nın ilçelerinden olan Nallıhan ismini Nallı Suyu ve Osmanlı Dönemi vezirleri arasında bulunan Nasuh Paşa tarafından yapılan bir handan almıştır. Nallıhan gezilecek yerler arasında ise öncelikle Kuş Cenneti, Kocahan, Ilıca Şelalesi, camiler, türbeler ve özel yapım evler vardır. Nallıhan’da ne yenir diye de sormadan da geçmemeli ve elbette şahane lezzetlerin tadılabileceği mekanlara da uğranmalıdır.

Cumbalı, ahşap işlemeleri, kendine has mimarisiyle Nallıhan evleri dayanıklı olmalarıyla dikkat çekerler. Buraya gelen herkesin çok farklı bir atmosferde kendini hissetmesini sağlayan yapılar bölge turizmi için oldukça önemlidir. Nallıhan Kuş Cenneti gelenlerin mutlaka uğradığı yerlerden biridir. Zengin kuş türlerinin devamlılığı için Aladağ Çayı ve baraj suları oldukça önemli yardımcı etkendir. Kuş Cenneti ayrıca yeşilden kırmızı ve kahverengi tonlarına kadar doğal olan renk çeşitliliği göz kamaştırıcıdır.

Osmanlı Veziri Nasuh Paşa’nın 1599 yılında yaptırdığı Kocahan ise tarihin dokusuna tanıklık etmek isteyenler için halen korunmaktadır. Çatı yıkılmış olsa bile duvar bölümleri hala sağlamlığını korumakta ve han sebze hali olarak da kullanılmaktadır.

Nasuhpaşa Camii, Ulu Camii, Yunus Emre’nin hocası olan Taptuk Emre’nin Türbesi, Bacım Sultan Türbesi, Taptuk Emre’nin öğrencileri olan Cafer Sadık’ın ve Ömer Şeyhler’in Türbesi de gezilecek tarihi ve manevi değeri yüksek olan yerler arasındadır. Ayrıca İpek Yolu üzerinde bulunmasının da etkisiyle Nallıhan’da ipekten iğne oyaları da meşhurdur, hediye olarak alabilirsiniz.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nallıhan’ın en büyük geçim kaynakları arasında domates ve biber olduğu için yemeklerde bol bol kullanılmaktadır. Birçok yemeğin tadı domates ve biber sayesinde yoğunlaşır. Nallıhan lokantaları arasında köy sofralarına uğramanızı tavsiye ederiz.

Çorbalar

Nallıhan’da birçok çorba mevcut: Tarhana çorbası, bulgur çorbası, un çorbası, mantı çorbası ve toyga çorbası en meşhurları arasında yer alıyor diyebiliriz. Özellikle tarhana çorbası Türkiye’nin birçok yerinde sevilerek tüketilen bir çorbadır ancak Nallıhan’da yeri ayrıdır. Çünkü Nallıhan’da tarhana üretimi de yapılmaktadır hatta üretimin başladığı zamana tarhana ayı da denir. Kıymalı yapılan tarhana çorbası üzerine tereyağlı sos ilave edilerek tatlandırılır.

Malak Tatlısı

Şekli mantıya benziyor olsa da malak aslında bir tatlı çeşididir. Başlangıç aşamamasında mantı gibi unla hamur yoğurulur ve bu hamurlar yağda kızartılır. Malak tatlısının esas tadı ise üzerindeki pekmez ve kızarmış tereyağı sosundan gelmektedir.

Nallıhan Ekmeği

Nallıhan’da özellikle köy kadınlarına istihdam sağlayan bir fırın bulunmaktadır bu yüzden hem lezzeti hem de kadınların iş hayatına katkısıyla Nallıhan ekmeği oldukça değerlidir.  Hamarat kadınlar bu fırınlarda ekmek ve pideler hazırlar ve halka sunar. Nur Hanım Fırını da Nallıhan’ın en çok bilinen ekmek fırınları arasında yer almaktadır.

Börülceli Bulgur Pilavı ve Kapama Pilav

Nallıhan’da börülce yemeklerde oldukça sık kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır. Börülceli pilav başka şehirlerde pek rastlamayacağınız bir tat olacağı için denemenizi tavsiye ederiz. Nallıhan’da pilav çeşitleri oldukça boldur. Kapama pilav bunlar arasında yer almaktadır. Kışın daha çok yapılan kapama pilavda kuşbaşı et, soğan, yağ ve pirinç kullanılır. Turşu ve veya hoşaf ile birlikte pilavı yerseniz lezzetler birbirini iyi bir şekilde tamamlamaktadır.

Yaprak Sarma

Yaprak sarma ülkemizin birçok yerinde yapılıyor olsa da Nallıhan’dakinin tadı bir başkadır. Nallıhan’da bu yemek o kadar özeldir ki bayram ve düğün günlerinde de mutlaka sofralarda bulunur. Yaz, kış tüketilen yemeğin hem zeytinyağlısı hem de etlisi yapılmaktadır.

Oturtma

Genelde oğlak eti ile yapılan bu et yemeği güveç kaplarda servis edilir. İsmi oturtma olarak da bilinir. İçerisinde ekstradan tuz, karabiber ve sarımsak konulur. Ateşte yavaş yavaş pişirilmesi etin tam kıvamında olmasını sağlayan püf noktadır.

Et Yemekleri

Nallıhan’da ne yenir diye sorarsanız birçok kişi size et yemeklerinden bahsedecektir. Nallıhan’da et yemekleri oldukça meşhurdur. Kemikli etlerin odun ateşinde pişirilmesiyle yapılan çökelmeden, koyun ya da keçi kafa ve ayak kısmından yapılan kafa yemeğine, küçükbaş hayvanların etlerinin ince uzun kesilerek kömür ateşinde özel sopalarla çevrilip pişirilmesiyle hazırlanan sırıma kadar birçok çeşit vardır. Nallıhan’a gelip et yemeklerinden tatmadan gitmemenizi öneririz.